Sosyal Medya Hesaplarımız

Türkiye'nin en iyi Perde Blog'u
Perde ile Geçmişten Bugüne 5 Ev Dekorasyonu!

Perde ile Geçmişten Bugüne 5 Ev Dekorasyonu!

Perde geçmişten günümüze tekstil sektörüne yön veren bir ürün olmuştur. İşte, iç mekân stillerine farklı seçeneklerle karşımıza çıkan perdeler!

Pencere örtüleri öncelikle, iç mekânın dışardan görünmesini engellemek ve içeri giren ışık miktarını azaltmak amacıyla kullanılmaya başlanmıştır. Ancak insanın doğası gereği estetiğe ve güzelliğe duyduğu ihtiyaç bu ev tekstil ürünlerinin zamanla evirilmesine neden olmuştur.

Perdenin Geçmişten Günümüze Kadar Gelişimi Nasıl Olmuştur?

Eski medeniyetlerdeki mimari yapılarda pencere boyutları çok büyük olduğundan pencereler tahta kepenklerle kapatılmıştır.  Eski Mısır,Antik Yunan ve Roma gibi tarihin köklü medeniyetlerinde ise keten kumaşlara desenler işlenmiş ve bu kumaşlarla pencereler kapatılmıştır.

Perde ile Geçmişten Bugüne 5 Ev Dekorasyonu!
Perde ile Geçmişten Bugüne 5 Ev Dekorasyonu!

İlk kez Latinler tarafından kullanılan bu ev tekstil ürünü zamanla farklı bir noktaya evirilmiştir. Bizans döneminde ipek kumaşların kullanılması ev tekstil sektöründe yeni bir dönem başlatmıştır. Renk ve desen çeşitliliğinin bir hayli fazla olduğu ipek kumaşların kullanımı, modern dönemde de kullanılan stor perdelerin temeli olmuştur.

Türk Kültüründe Perdenin Gelişimi ve Değişimi!

Osmanlı Dönemi’nde dünyanın pek çok yerinden kumaşlar getirilmiş ve benzersiz tasarımlar yapılmıştır. Fransa, İtalya ve Suriye Osmanlı Devleti’nin kumaş ticareti yaptığı ülkelerin başında gelir.

Geleneksel Anadolu mimarisinde küçük ve mütevazi tasarımlar ön palan çıkmıştır. Küçük boyutlu pencereler tasarlanmış ve pencerelerin örtülmesi için Buldan bezi, Denizli ve kanaviçe işlemleri ve patiskalar tercih edilmiştir.

Perde ile Geçmişten Bugüne 5 Ev Dekorasyonu!

Cumhuriyet Döneminde yerel üretime önem verilmiş ve dokumacılığı ile meşhur olan Bursa, Adana ve Adana illerinde bu konuda gelişmeler yaşanmıştır. Atatürk tarafından kurulan Sümerbank fabrikaları aracılığıyla üretilen kumaşlar ,tekstil üretimine dahil edilmiştir. Günümüzde tekstil ürünlerinde dünyanın önde gelen isimleri arasında yer alan ülkemiz perde sektöründe de bu başarısını sürdürmektedir. Tekstil ürünleri konusunda kalitesini tüm dünyaya duyuran Türkiye her yıl yurt dışına tekstil ürünü satışı yapmaktadır.

Perdenin geçmişten bugüne tarihsel yolculuğundan sonra bir de ev dekorasyon stillerine göre özelliklerine bakalım.

Geçmişten Günümüze Ev Dekorasyon Stiline Göre Perdeler!

İç mekân dekorasyonları değişen yaşam koşullarına ve ihtiyaçlara göre değişir ve gelişir. Geçmişten günümüze farklı dönemlere damga vuran iç mimari stilleri kendine has özellikleriyle ilgi odağı olmayı başarıyor. Bugün bile ortaya çıkan pek çok tasarım fikrinin eski dekorasyon stillerinden ilham aldığını görmek mümkündür.

Perde ile Geçmişten Bugüne 5 Ev Dekorasyonu!

Hal böyle olunca tekstil ürünleri de buna paralel olarak değişim göstermektedir. Ev dekorasyonlarının olmazsa olmaz parçası  perdeler de bu tekstil ürünleri arasında özel bir yere sahiptir.

1. Pastel ve Toprak Renk Tonlarıyla Meşhur Country Ev Dekorasyonu!

İngiliz, Amerikan ve Fransız tarzlarının bir sentezi olan Country stilinde kullanışlılık ve konfor ön plandadır. Ahşap, bambu ve seramik gibi aksesuarlarla birlikte eskitme mobilyalar ve çiçekli döşemeler göze çarpar. İlham kaynağı doğa olan Country tarzının renk seçenekleri de bu doğrultudadır.

Perde ile Geçmişten Bugüne 5 Ev Dekorasyonu!Toprak renkleri ve pastel renk tonları bu mimari stilde sıkça kullanılır. Metal ve cam eşyalara asla yer vermeyen Country tarzında çiçek motifleri olan tekstil kumaşları ve rustik ahşap borular kullanılabilir. Rustik boruların üzerine takılan desenli kumaşlar Country ev dekorasyonu için en çok tercih edilen modeldir.

2. Parlak Kumaşlarıyla Bilinen Barok Ev Dekorasyonu!

Eğimli çizgiler ve dairesel formların ön planda olduğu Barok stilinde saray sanatının gösterişli ögeleri dikkat çeker. Göz kamaştıran parlak kumaşlar Barok stilinin en önemli özelliklerindendir. Varaklı aynalar, gösterişli avizeler ve zıt renkler bu mimari stilde kendini gösterir. Her bakımdan ilgi çekici ve gösterişli bir dekorasyon yaratmak, Barok stilinin temel hedefidir.

Perde ile Geçmişten Bugüne 5 Ev Dekorasyonu!

Barok dönemini yansıtan halılara eşlik eden tüller ve parlak kumaşlı fonlar, Barok iç mekân dekorasyonlarında başat rol oynar. Eğrisel formdaki çizgisel desenli kumaş türleri burada sıkça kullanılır.

3. Doğadan İlham Alan Salon Perde Modelleri ile Rustik Ev Dekorasyonu!

Rustik tarz, kent yaşantısının giderek yaygınlaşması ve rahatsız edici bir hal almasıyla yeniden gündem olmuş durumda. Kır yaşantısından esintiler taşıyan rustik stilde doğal ve huzurlu bir ortam yaratmak amaçlanır. Rustik ev dekorasyonunda ahşap mobilyalar ön planda olmasına karşın, tasarımları sadedir. Bu mimari stilde ağır işlemelere yer yoktur.

Perde ile Geçmişten Bugüne 5 Ev Dekorasyonu!

Ahşap ve taş objelerin yarattığı doğal ortama örgü yastıklar ve battaniyeler göze çarpar. Rustik ev dekorasyonundu dantelli tüller kullanılabilir. Bunula birlikte dantel işlemeli fonlar da sıkça tercih edilir.

4. Nötr Renklerle Ön Plana Çıkan Salon Perdeleri ile Minimal Ev Dekorasyonu!

Modern ev dekorasyonunun minimalize edilmesiyle ortaya çıkan bu minimalist stil, nüfus artışının hızlanması ve mekân ölçülerinin küçülmesiyle gündeme gelmiştir. Modern iç mimariye benzese de daha minimal tasarımlar ön plana çıkar. Minimal ev dekorasyonunda işlevsel bir alan yaratmak en önemli husustur.

Perde ile Geçmişten Bugüne 5 Ev Dekorasyonu!

Minimal ev dekorasyonunda az sayıda nötr renk bir arada kullanılır. Sadelik, uyumluluk ve temiz alanlar yaratmak hedeflenir. Bu doğrultuda zebra storlar az yer kaplaması ve hem tül hem de güneşlik olarak kullanılabilmesi nedeniyle minimal ev dekorasyonlarında sıkça karşımıza çıkar.

5. Klasik Ev Dekorasyonu İçin Fon Perde Modelleri Nelerdir?

Geçmişi bugünle buluşturan klasik ev dekorasyonunda parlak kumaşlar ve gösterişi tasarımlar göze çarpar. Ahşap ve gösterişli avizelerle göze çarpan klasik dekorasyon stilinde parıltılı cam malzemeler ön palan çıkar. Krem, bej ve kahverenginin tonlarında tercih edilen fonlar klasik ev dekorasyonları için uygundur.

Perde ile Geçmişten Bugüne 5 Ev Dekorasyonu!

Çiçek desenli duvar kağıtları, kapitone koltuk kumaşları, saçaklı kumaşlar ve çiçek desenli döşemelere uyum sağlayan fonlar klasik ev dekorasyonuna mükemmel bir görünüm kazandırır. İnce işçiliği ile göz kamaştıran klasik dekorasyon aksesuarları kesinlikle özenle seçilmiş bir fonu hak eder.

Perde Aksesuarları| Dekorasyon Stiline Göre Perde Takma Aparatları!

Geçmişten bugüne perdeler her zaman bir taşıyıcıyı vasıtasıyla pencereleri örtmüştür. Kornişlere takılan kumaşlar bugün farklı yöntemlerle asılabilmektedir. Örneğin ahşap veya metal boruların üzerine pencereyi örten kumaşlar asmak mümkündür. Bu aparatların malzemesi dekorasyonda hâkim olan tarza göre belirlenir.

Perde ile Geçmişten Bugüne 5 Ev Dekorasyonu!

Dekoratif amaçla kullanılan fonların gündüz saatlerinde pencere kanatlarına doğru toplanması için braçol kullanılır. Özellikle klasik dekorasyonlarda püsküllü braçollar sıkça tercih edilir. Boncuk, sarkıt, mıknatıslı mandal, rensol, rustik, kordon ve saçak gibi pek çok dekoratif aksesuar vardır.

En Çok Satan Perdeler Hangileri? İndirimli Perdeler Hangileri?

En çok rağbet gören perdeler pratik kullanımı olan modellerdir. Yoğun iş temposu içindeki modern dönem insanı her şeyin kısayolunu tercih etmektedir. Modern yaşamda her şey çok hızlı akar ve zamanla yarış söz konusudur. Dolayısıyla en kullanışlı tekstil ürünleri kullanıcıların ilk tercihi olmaktadır. Elbette bu ürünlerin şık ve zarif olmaları da önemlidir.

Hangi Perde Daha Kullanışlı?

Günümüzde perde seçimi yapan herkes için en önemli unsur kullanışlılıktır. Takılıp çıkarması ve yıkanması kolay olan ürünler her zaman daha fazla rağbet görür. Storların temizliği oldukça kolaydır. Makinede yıkanmasalar da nemli bir bezle rahatça silinebilirler. Modern ev dekorasyonlarında storlar ve zebra storlar bu beklentiyi karşılar.

Perdeler tarih boyunca tekstil endüstrisi üzerinde önemli bir etkiye sahip olmuştur ve bugün iç mekan stilinizi tamamlayacak çeşitli seçenekler mevcuttur. 

Comments Off

ONLINE SATIŞ SİTEMİZ

Sosyal Medya Hesaplarımız

×
Online Satış İçin Tıklayınız